8 oktober 2016 20:15 uur

BACH / Hohe Messe | Jubileumconcert 3

Bach / Hohe Messe (Messe h-moll BWV 232)

Laurenscantorij
Collegium Musicum Den Haag
Wiecher Mandemaker - dirigent
Ilse Eerens - sopraan
Elsbeth Gerritsen - mezzosopraan
Stephan Adriaens - tenor
Wiard Witholt - bas

Laurenskerk, Rotterdam

Praktische informatie:
• Deuren open om 19.30 uur.
• Korte inleiding door Everarda Slabbekoorn om 19.40 uur, vanaf het podium.
• Er zijn nog genoeg kaarten. Deze kaarten zijn alleen nog te koop aan de deur (contante betaling). 
€ 40,- Rang 1
€ 30,- Rang 2
€ 20,- Rang 3
€ 10,- jongeren t/m 29 jaar
• Binnen uw rang kunt u zelf uw plaats uitkiezen. U doet er goed aan niet op het laatste moment binnen te komen.

De Laurenscantorij voert de Hohe Messe van Bach uit. Het concert is het derde jubileumconcert van 2016 en het centrale evenement in het jubileumjaar.

Het manuscript van Bachs meesterwerk is sinds oktober vorig jaar als Werelderfgoed opgenomen in het register van UNESCO. Het is Bachs laatste grote vocale werk en zijn enige compositie met het volledige 'Ordinarium' van de latijnse misteksten.

De Hohe Messe werd door muziekcriticus Merlijn Kerkhof in zijn zojuist verschenen boek 'Alles begint bij Bach' op nummer één gezet van stukken die het leven de moeite waard maken.
'Had je Bach gevraagd wat zijn beste stuk was, goede kans dat hij dan voor de Hohe Messe had gekozen. Je kunt het zien als een soort greatest hits-album: voor de mis recyclede en bewerkte hij enkele van zijn beste werken. Het is een staalkaart van zijn kunnen, waarin hij zowel duizelingwekkende meerstemmige muziek stopte als een stuk dat zo uit de Napolitaanse opera had kunnen komen (Christe eleison).' (NRC, 15 september 2016)

"Het dirigeren van zijn Mis brengt altijd een geweldig gevoel van anticipatie teweeg op het moment dat je aan het begin staat van de reis door zijn muziek, met zijn muziek, weet je dat je blootgesteld zult worden aan een hogere graad van bewustzijn - een intensievere beleving van de rol van zijn muziek, van haar macht om mensenlevens te beïnvloeden en te veranderen, van haar vermogen om de reacties van mensen op gebeurtenissen in het hier en nu te weerspiegelen en zelfs te verzachten. En dan, als je aankomt op het laatste rechte stuk van het grote avontuur en de trompetten zich nog eenmaal verheffen om de thuiskomst aan te kondigen, besef je dat Bachs laatste bede om vrede, die Dona nobis pacem, zowel een invocatie als een tromfantelijke bevestiging is van het idee dat deze muziek er altijd zal zijn." - John Eliot Gardiner, Bach: Muziek als een wenk van de hemel, p. 647

Wie onze concerten mede mogelijk wil maken kan kiezen voor de speciale jubileumrang. Een kaartje op de jubileumrang heeft een hogere prijs dan de normale concertprijs en is te vergelijken met een sponsorstoel. U hoeft bij deze plekken niet vroeg in de kerk te zijn, want een stoel op de jubileumrang is gegarandeerd een perfecte plek.

Alle beschikbare stoelen zijn inmiddels geadopteerd. Schrijf u in op de wachtlijst door een bericht achter te laten op het contactformulier, met uw naam, e-mailadres, telefoonnummer en het gewenste aantal kaarten

contact

Stichting Laurenscantorij
Postbus 21264
3001AG Rotterdam
06 410 79 452
info @ laurenscantorij.nl (spaties verwijderen)

contactformulier